Orasul Horezu, vatra de cultura si civilizatie, se inscrie ca unul dintre punctele turistice importante din tara noastra. Este mentionat pentru prima oara in documentul dat la Ramnic la 5 septembrie 1487 de catre voievodul Vlad Calugarul. Satul este apoi donat de Constantin Brancoveanu Manastirii Hurez. Asezarea se dezvolta ceva mai mult dupa anul 1780, cand devine cunoscut sub numele de Targul Horezu, data de la care devine centru de plasa, apoi resedinta de raion. Prima scoala a luat fiinta in 1832. Odata cu noua impartire administrativ teritoriala din 1968, localitatea este declarata oras si de atunci cunoaste o rapida ascensiune pe treptele urbanizarii.


LOCUIRE SI MESTESUG in care se prezinta activitatiile de artizanat specific romanesc si monumentele arhitecturii din zona care impletesc armonios elemente taranesti cu particularitati ale constructiilor cu functie de aparare.

TURISM MONAHAL in care Horezu joaca rolul de centru de plecare catre binecunoscutele manastiri din nordul Olteniei, incepand cu Manastirea Cozia si pana la Manastirea Tismana.

SPORT SI NATURA reprezentate in zona prin trasee turistice si activitati de vanatoare, pescuit, catarare, speologie, biking, parapanta si observarea florei si faunei in mediul lor natural.